Baarlo Steengoed

2e Beeldhouwsymposium Baarlo in 2024

In juni 2024 wordt het 2e Beeldhouwsymposium gehouden. Een jaar later dan gepland omdat realisatie van het Historisch kunstwerk op hoek van Marktstraat en Maasstraat (waar de basis al is gelegd) meer tijd en aandacht vraagt.

Voorjaar 2023

De 6 'Baarlo Steengoed' beelden/kunstwerken staan er nu na bijna 4 jaar nog steeds heel netjes bij. Met dank aan de Baarlo Leeft! GroenGroep die de omgeving of het plantsoen waar de beelden in staan, structureel bijhoudt. Het plantsoen bij de beelden van Karin van Ommeren en van Sutov zijn zelfs geheel gerenoveerd en na nieuwe aanplant van een laag kokosvezels voorzien, waardoor de onkruiddruk sterk af nam. De omwonenden zijn nog steeds blij met een mooi beeld voor hun deur, mede omdat het er steeds netjes bij ligt.

Bericht 20 juni 2019:Onder grote belangstelling zijn de 6 beelden onthuld. Respectievelijk op de volgende locaties: bij kasteel d'Erp, op kasteelweide (beide aan beron van Erplaan), bij medisch centrum (kwistbeeklaan), hoek Julianastraat-Napoleonsbaan Zuid, in Bong en bij Engelbewaarder (Tiendvrij).  M.m.v. gouverneur Bovens en burgemeester Wilma Delissen - van Tongerlo en onder muzikale begeleiding van de Fanfarekapel, was het een geweldige happening, die afgesloten werd bij de Engelbewaarder onder het genot van een hapje en een drankje.
Bekijk hier de foto's.

Bericht 12 juni: Onthulling beelden Baarlo Steengoed! op 16 juni op 6 locaties in het dorp. Bijna een jaar geleden hebben internationale beeldhouwers een kunstwerk geschapen uit natuursteen. Tijdens Baarlo Steengoed!, een 3 weken durend symposium kon iedereen van dichtbij ‘het bevrijden van een sculptuur uit steen’ volgen en meebeleven.  Een zeer geslaagd evenement, mede door de steun van veel bedrijven, de hulp van vele dorpsgenoten en het grote aantal workshops voor kinderen, senioren en gehandicapten. Na afloop van dit beeldhouwsymposium, georganiseerd in aanloop naar Baarlo 800 jaar in 2019, zijn de kunstwerken veilig opgeslagen.

Komende zondag 16 juni worden de 6 kunstwerken onthuld en ter ere van het 800-jarig jubileum aan de Baarlose gemeenschap overgedragen. Het programma voor de die dag ziet er als volgt uit:

13.30 uur samenkomst op kasteelweide aan de Baron van Erplaan, bij de gespleten openingsteen achter kasteel d’Erp. Na o.a. openingswoordje door de wethouder en voorzitter Baarlo Steengoed! worden aansluitend de kunstwerken een voor een onthuld, met tussendoor een intermezzo bij wasplaats De Sprunk voor mozaïek kunstwerken door de basisscholen en Baarlo Kreatief.      Rond 16.00 uur wordt het laatste beeld onthuld bij de Engelbewaarder, Tiendvrij 18. Alles begeleid/ondersteund door muziek van de Fanfarekapel.De beelden worden steeds onthuld door de dichtst bij wonende dorpsgenoten ten behoeve van het versterken van betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid.(‘goed eigenaarschap’).

De laatste sculptuur wordt mede onthuld door gouverneur Theo Bovens namens de Provincie en  burgemeester Wilma Delissen namens de gemeente.

De Dorpsdagvoorziening zorgt voor het feestelijk optuigen van de Tiendvrij locatie. Voor geïnteresseerden is er aansluitend en afsluitend de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje in de Engelbewaarder prettig terug te kijken op totale Baarlo Steengoed! evenement. De Engelbewaarder is t.b.v. tot 17.30 uur open is.

Het vervoer van minder mobiele genodigden langs de locaties is gepland met een huifkar. Andere belangstellenden wordt verzocht het liefst met de fiets de route af te leggen.

----------------------------------------

Bestuur en Organisatie kijken vol trots terug op een in alle opzichten zeer geslaagd beeldhouwsymposium. Beeldhouwers, medewerkers/vrijwilligers en bezoekers kijken allemaal zeer positief terug op 3 weken Baarlo Steengoed!

De 6 beelden/sculpturen zijn veilig opgeslagen en krijgen in juni 2019 ieder een eigen plekje in het dorp en worden in het weekend van 15-16 juni, ter ere van het 800-jarig bestaan van Baarlo, aangeboden aan de Baarlose gemeenschap.

---------------------------

Baarlo Steengoed! is een project van internationaal allure dat zelden in Nederland plaatsvindt.

Van 9 t/m 30 juni 2018 gaan de 6 gekozen beeldhouwers aan de rand van het kasteelparkbos bij kasteel d’Erp in ‘hartje’ Baarlo, ieder een grote natuursteen, uit diverse soorten gesteente, bewerken tot een mooie ‘sculptuur’. Dit ten overstaan van het publiek, dat hen dagelijks ‘live’ aan het werk kan zien. Men is “Als het ware er getuige van zijn hoe kunstenaars een sculptuur uit steen bevrijden” (Michelangelo).

Om het maatschappelijk draagvlak zo breed mogelijk te maken en tevens ter ondersteuning van kunsteducatie aan leerlingen van basisscholen, voortgezet onderwijs en kunstacademies, worden deze erbij betrokken. Om aandacht te geven aan beeldhouwkunst in het bijzonder, komen er voor hen workshops tijdens het symposium. Ook senioren en mensen met een beperking (via SGL) worden erbij betrokken. In kasteel d’Erp is tijdens het project een expositie van de deelnemende kunstenaars te zien.

Het laatste nieuws

Baarlo Kunstdorp!

Dat is de conclusie van burgemeester Wilma Delissen-Van Tongerlo na haar bezoek aan de afsluitdag van Baarlo Steengoed! na de officiële onthulling van de 6 prachtige kunstwerken (symbolisch uit een dino-ei bevrijd door de kunstenaars in een bootje d.m.v. het lekprikken van 6 grote ballonnen. De 6 sculptures zijn verrezen tijdens het 3 weken durende Internationale beeldhouwproject. Ze vind het fantastisch dat veel mensen van 4 tot 100 jaar met volle teugen genoten hebben van dit prachtige kunstproject. “Chapeau aan stichting Baarlo Leeft en de vele vrijwilligers. Kunst verbindt, dit was een prachtig voorbeeld!”

De organisatie kijkt dan ook terug op een grandioos geslaagd evenement (zonder regen) met alleen maar heel tevreden deelnemers, vrijwilligers, bezoekers en sponsoren.
De beeldhouwwerken blijven nog een kleine week staan en gaan dan in opslag, om dan in juni 2019, te eren van het 800-jarig bestaan van Baarlo, onthuld te worden op 6 reeds gekozen locaties in Baarlo.

Met dank aan sponsoren, vrijwilligers en alle andere betrokkenen voor hun bijdrage aan een zeer geslaagd event.

Spectaculaire slotact

Baarlo Steengoed! draait op volle toeren en nog een paar dagen te gaan.
De beeldhouwwerken/sculpturen krijgen al aardig vorm en de beeldhouwers zijn bezig aan hun ‘finishing touch’.
Laat dit unieke event niet zomaar aan u voorbij gaan.
Kom dat zien; zeg het voort.
Zaterdag 30 juni is om 15.00 uur is de sluitingsceremonie. Een verrassende, ‘pré-historische’ afsluitact, die u niet mag missen en zeker kinderen niet.

Muziekverzorging tijdens 3 weken Baarlo Steengoed!

Tijdens Baarlo Steengoed zullen verschillende bands zorgen voor muzikale ondersteuning. Download Hier alle informatie

2018-03-01 Zeer geslaagd en gezellige kunstselectie-avond bij Art Center De Raay.

Veel geïnteresseerden/betrokkenen die een stem uit kwamen brengen op hun 6 favoriete kunstwerken. Zie foto’s. Peel en Maas wethouders Paul Sanders en Roland van Kessel en ook gedeputeerde van de Provincie Limburg, Ger Koopmans brachten een bezoek en toonden zo hun ondersteuning en betrokkenheid. Binnenkort wordt de definitieve selectie bekend gemaakt.

2018-02-22 Beeldhouwers geselecteerd

De 6 beeldhouwers die van 9 t/m 30 juni in kader van het Baarlo Steengoed! project, in hartje Baarlo op het kasteelpark, 'kunst uit steen gaan bevrijden'(Michelangelo) zijn: Lien-chin Hou uit Taiwan; Leonard Rachita uit Frankrijk; Esfandyar Moradpour uit Iran; Radoslan Sultov uit Bulgarije; Hiroyuki Asano uit Japan en Hans Reijnders uit Venlo. een heel divers gezelschap met zeer uiteenlopende kwaliteiten, waardoor er een mooie variatie aan kunst bij komt in Baarlo. De kunstwerken worden nl. in 2019, ter ere van het 800-jarig bestaan van Baarlo, aangeboden aan de gemeenschap en krijgen dan elk een eigen plek verspreid door het dorp.

2018-01-31 Opening Baarlo Steengoed door burgemeester en Gedeputeerd

Zaterdag 9 juni om 19.00 uur wordt opening van het "Baarlo Steengoed!" project verricht door burgemeester Wilma Delissen -Van Tongerlo van gemeente Peel en Maas en gedeputeerde van Provincie Limburg Ger Koopmans.

2018-01-01 Internationaal Beeldhouwsymposium Baarlo Steengoed!

Stichting Baarlo Leeft! organiseert in juni 2018 een 3 weken durend internationaal beeldhouwsymposium om Baarlo als kastelendorp, de gemeente Peel en Maas en ook de regio Noord-Limburg meer bekendheid te geven in binnen- en buitenland. Naast de prachtige kunst’knopen’ van Shinkichi Tajiri vervaardigd uit staal, krijgt Baarlo nu ook uit steen geschapen beeldhouwwerken van 6 internationale kunstenaars. Op dit moment zijn de volgende kunstenaars (zie foto's) in beeld waaruit een keuze gemaakt wordt. Zij zijn uitgenodigde een drietal ontwerpen te maken en in te sturen. Een eerste selectie hieruit zal door kunstselectie comité gemaakt worden op 24 januari. De uiteindelijke keuze mag door de Baarlose bevolking gemaakt worden op 27 februari in Art Center De Raay.

Top