Red Dress Run

Van 17 t/m 20 augustus kwam een grote groep maffe hardlopers naar kasteel De Berckt: de Hash House Harriërs. De ‘Hash”is de grootste hardloopgroep in de wereld.

Bijbehorende downloads:

Van 17 t/m 20 augustus kwam een grote groep maffe hardlopers naar kasteel De Berckt: de Hash House Harriërs.
De ‘Hash”is de grootste hardloopgroep in de wereld.
De club is ontstaan in 1938 in Maleisië en sindsdien verspreid naar 120 landen. De naam komt van de eetgelegenheid war de oprichters vaak kwamen. In de volksmond werd dit het ‘Hash House’ genoemd. Vrij vertaald als kliekjes huis of kantine.

Bekijk de foto’s

Het ontstaan van de Red Dress Run

Augustus 1987 kwam een jongedame in een rode jurk tevoorschijn uit een vliegtuig dat in San Diego (USA) was geland. Ze kwam een vriendin uit haar middelbare schooltijd bezoeken. Kort daarna ging ze naar Long Beach, waar haar vriend haar voorstelde aan een maffe hardloopgroep, genaamd de ‘Hash House Harriërs”. Terwijl ze met de groep praatte zei ze dat ze kwam vanwege een belofte om een biertje te drinken. Een lid van de groep die haar kleding opmerkte zei ‘Wacht maar in onze vrachtwagen, waar we mee rondreizen, tot we terug zijn”. Ze besloot niet te wachten, maar de groep te volgen en liep zo de geschiedenis in terwijl ze haar rode jurk en hakken droeg. Het gerucht gaat dat de run 8 km was.

Na afloop van de run nam ze ook nog plaats in een bubbelbad, nog steeds in haar rode jurk. Dit had allemaal zoveel indruk gemaakt op de, toentertijd uitsluitend mannelijke leden, dat ‘The lady in Red” een jaar later een vliegticket kreeg toegestuurd om een Hash-run in San Diego bij te wonen. Deze run was een thema-evenement waarbij alle aanwezigen, zowel mannen als (nu ook) vrouwen, zich tooiden in rode jurken. Op verzoek van “The Lady In Red” werd de opbrengst aan een goed doel geschonken.

De San Diego ‘Hash Hashers’ maakten van deze Red Dress Run een jaarlijks terugkerend evenement en werd al snel populair onder Hash-groepen over de hele wereld. Deze run is een regulier evenement geworden tijdens Hash weekends zoals dat in Baarlo van 17 t/m 20 augustus 2023. Het goede doel is dit keer ‘Baarlo Leeft!’, die de ‘run’ in Baarlo mee organiseert.