Baarlo steengoed 2018


Bijbehorende downloads:

Voorjaar 2023

De 6 ‘Baarlo Steengoed’ beelden/kunstwerken staan er nu na bijna 4 jaar nog steeds heel netjes bij. Met dank aan de Baarlo Leeft! GroenGroep die de omgeving of het plantsoen waar de beelden in staan, structureel bijhoudt. Het plantsoen bij de beelden van Karin van Ommeren en van Sutov zijn zelfs geheel gerenoveerd en na nieuwe aanplant van een laag kokosvezels voorzien, waardoor de onkruiddruk sterk af nam. De omwonenden zijn nog steeds blij met een mooi beeld voor hun deur, mede omdat het er steeds netjes bij ligt.

 


 

Bestuur en Organisatie kijken vol trots terug op een in alle opzichten zeer geslaagd beeldhouwsymposium. Beeldhouwers, medewerkers/vrijwilligers en bezoekers kijken allemaal zeer positief terug op 3 weken Baarlo Steengoed!

De 6 beelden/sculpturen zijn veilig opgeslagen en krijgen in juni 2019 ieder een eigen plekje in het dorp en worden in het weekend van 15-16 juni, ter ere van het 800-jarig bestaan van Baarlo, aangeboden aan de Baarlose gemeenschap.

 


 

Baarlo Steengoed! is een project van internationaal allure dat zelden in Nederland plaatsvindt.

Van 9 t/m 30 juni 2018 gaan de 6 gekozen beeldhouwers aan de rand van het kasteelparkbos bij kasteel d’Erp in ‘hartje’ Baarlo, ieder een grote natuursteen, uit diverse soorten gesteente, bewerken tot een mooie ‘sculptuur’. Dit ten overstaan van het publiek, dat hen dagelijks ‘live’ aan het werk kan zien. Men is “Als het ware er getuige van zijn hoe kunstenaars een sculptuur uit steen bevrijden” (Michelangelo).

Om het maatschappelijk draagvlak zo breed mogelijk te maken en tevens ter ondersteuning van kunsteducatie aan leerlingen van basisscholen, voortgezet onderwijs en kunstacademies, worden deze erbij betrokken. Om aandacht te geven aan beeldhouwkunst in het bijzonder, komen er voor hen workshops tijdens het symposium. Ook senioren en mensen met een beperking (via SGL) worden erbij betrokken. In kasteel d’Erp is tijdens het project een expositie van de deelnemende kunstenaars te zien.

 


 

Baarlo 800 jaar (afl.4) [terugblik op Baarlo Steengoed 2018]

 

 

Baarlo 800 jaar (afl.5) [Onthulling beelden in 2019]

 

Bericht 20 juni 2019:Onder grote belangstelling zijn de 6 beelden onthuld. Respectievelijk op de volgende locaties: bij kasteel d’Erp, op kasteelweide (beide aan beron van Erplaan), bij medisch centrum (kwistbeeklaan), hoek Julianastraat-Napoleonsbaan Zuid, in Bong en bij Engelbewaarder (Tiendvrij).  M.m.v. gouverneur Bovens en burgemeester Wilma Delissen – van Tongerlo en onder muzikale begeleiding van de Fanfarekapel, was het een geweldige happening, die afgesloten werd bij de Engelbewaarder onder het genot van een hapje en een drankje.

Bericht 12 juni: Onthulling beelden Baarlo Steengoed! op 16 juni op 6 locaties in het dorp. Bijna een jaar geleden hebben internationale beeldhouwers een kunstwerk geschapen uit natuursteen. Tijdens Baarlo Steengoed!, een 3 weken durend symposium kon iedereen van dichtbij ‘het bevrijden van een sculptuur uit steen’ volgen en meebeleven.  Een zeer geslaagd evenement, mede door de steun van veel bedrijven, de hulp van vele dorpsgenoten en het grote aantal workshops voor kinderen, senioren en gehandicapten. Na afloop van dit beeldhouwsymposium, georganiseerd in aanloop naar Baarlo 800 jaar in 2019, zijn de kunstwerken veilig opgeslagen.

Komende zondag 16 juni worden de 6 kunstwerken onthuld en ter ere van het 800-jarig jubileum aan de Baarlose gemeenschap overgedragen. Het programma voor de die dag ziet er als volgt uit:

13.30 uur samenkomst op kasteelweide aan de Baron van Erplaan, bij de gespleten openingsteen achter kasteel d’Erp. Na o.a. openingswoordje door de wethouder en voorzitter Baarlo Steengoed! worden aansluitend de kunstwerken een voor een onthuld, met tussendoor een intermezzo bij wasplaats De Sprunk voor mozaïek kunstwerken door de basisscholen en Baarlo Kreatief.      Rond 16.00 uur wordt het laatste beeld onthuld bij de Engelbewaarder, Tiendvrij 18. Alles begeleid/ondersteund door muziek van de Fanfarekapel.De beelden worden steeds onthuld door de dichtst bij wonende dorpsgenoten ten behoeve van het versterken van betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid.(‘goed eigenaarschap’).

De laatste sculptuur wordt mede onthuld door gouverneur Theo Bovens namens de Provincie en  burgemeester Wilma Delissen namens de gemeente.

De Dorpsdagvoorziening zorgt voor het feestelijk optuigen van de Tiendvrij locatie. Voor geïnteresseerden is er aansluitend en afsluitend de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje in de Engelbewaarder prettig terug te kijken op totale Baarlo Steengoed! evenement. De Engelbewaarder is t.b.v. tot 17.30 uur open is.

Het vervoer van minder mobiele genodigden langs de locaties is gepland met een huifkar. Andere belangstellenden wordt verzocht het liefst met de fiets de route af te leggen.