Kastelendag Baarlo 2014

Tweede Paasdag 2014 hebben we als stichting Baarlo Leeft! voor de eerste keer een Kastelendag georganiseerd.

Baarlo heeft op cultureel en toeristisch gebied veel te bieden. Dit wordt onderschreven door een mooi groen hart met een historische watermolen, een oude wasplaats, parkbos en kasteelweide en twee door het dorp meanderende beken.
In ons streven om met dorpsgrens overschrijdende activiteiten de kwaliteiten van Baarlo beter voor het voetlicht te brengen t.b.v. leefbaarheidsverbetering, wilden we ook het merk Kastelendorp Baarlo meer uitdragen. Een voorbeeld daarvan is het Theater op Straat festival dat we sinds 2010 met succes organiseren.  Baarlo rijk aan 4 mooie kastelen. Al vele jaren wordt dat aangegeven door grote bruine borden langs de Napoleonsbaan: ‘Kastelendorp Baarlo’.

Deze kastelen zijn mooi gelegen en ademen historie uit. Helaas zijn de meeste daarvan normaal niet toegankelijk. Daarom het initiatief tot Kastelendag Baarlo, op Tweede Paasdag 2014.

Van 10.30 tot 17.30 uur waren de kastelen De Berckt, De Raay, Scheres en d’Erp geheel of gedeeltelijk open voor het publiek. De dag werd ‘s morgens officieel geopend met 3 kanonschoten op de kasteelweide voor kasteel d’Erp in hartje Baarlo. Alle bezoekers werden op alle 4 kastelen verwelkomd door historisch uitgedoste schutters. Op alle locaties werd elk vol uur door een gids geïnformeerd over de historie van dat kasteel.

Er omheen was er van alles te bewonderen en te beluisteren voor jong en oud.  Zo waren op kasteel Scheres onder klanken van passende muziek kunstwerken van Shinkichi Tajiri te bewonderen; op kasteel d’Erp een schutterij museum te bezoeken; op kasteel De Berckt kinderverhalen door Gerard Sonnemans te beluisteren i.c.m. een gewelventocht en op kasteel De Raay een lezing over de hertogen van Gelre door historicus Gerben Hellinga.

Kinderen werden in de gelegenheid gesteld om op een bij de entree te verkrijgen certificaat stickers van alle 4 de kasteelwapens te verzamelen.

Met dank aan de medewerking van veel verenigingen, waarbij een speciaal woord van dank aan historische werkgroep De Borcht, is Kastelendag 2014 een groot succes geworden.

Deze dag waarop alle 4 kastelen in Baarlo voor het eerst geheel of gedeeltelijk waren opengesteld voor het publiek, was een schot in de roos. Velen bleken er op te hebben gewacht, gezien de massale toeloop.  verwelkomd werden door schutters.

Het was dan ook een gezellige en zeker geslaagde dag. doel bereikt: Baarlo staat weer wat beter op de kaart. Iedereen bedankt daarvoor!

Geniet van de sfeerimpressie.