Kunstfestival 2024

Baarlo Leeft! presenteert een Kunstfestival Van 8 t/m 29 juni 2024. In het kasteelpark aan de Baron van Erplaan. In het mooie groene hart van Baarlo, met o.a. kasteel d’Erp, historische wasplaats De Sprunk en een watermolen. Een plek waar de natuur Kunst en Cultuur een zijn met de natuur.

Kunstfestival met als hoofdbestanddeel het Beeldhouwsymposium

Na een succesvol pilotproject in 2018, nu een groter opgezet evenement, voor een breder publiek interessant en leerzaam.

Het belangrijkste ingrediënt blijft een internationaal beeldhouwsymposium. 6 beeldhouwers en 1 staalkunstenaar gaan in 3 weken tijd een kunstwerk scheppen voor de ogen van het publiek, want ze zijn dagelijks te aanschouwen.

Aangevuld met Hans Reijnders, geestelijk vader van dit symposium en deelnemer in 2018, die werkt aan de laatste fase van het historische monument van en voor Baarlo, wat verrijst op de hoek van Marktstraat en Maasstraat.

Naast de alom bekende 8 “kunst knopen” uit cortenstaal van voormalig dorpsgenoot, beeldend kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009) en de 6 ‘Baarlo Steengoed’ beelden uit 2018, krijgt Baarlo er nu 7 kunstwerken bij.

De 7 internationale kunstenaars die een kunstwerk gaan creëren in Baarlo zijn,

Staalkunstenaar Juul Baltussen (Nederland) en de beeldhouwers Hiroyuki Asano (Japan), Renate Verbrugge (Nieuw-Zeeland), Valentino Giampaoli (Italië), Ton Kalle (Nederland) en Elena Saracino (Italië).

Nb: de zevende is nog een vraagteken omdat op het laatste moment Esfandyyar Moradpour (Iran) door ziekte af moest haken.

Alle kunstwerken krijgen na het beeldhouwsymposium een eigen, passend plekje in het dorp.

Zo wordt Baarlo naast als Kastelendorp nu ook als Kunstdorp nadrukkelijk op de kaart gezet.

Doel van het Kunstfestival is om beeldende kunst dichter bij het publiek te brengen en daarnaast kunst en cultuur onder de aandacht te brengen van een breed publiek, van oud tot vooral jong! Daarom zijn er in de drie weken dat de kunstenaars aan het werk zijn, op de kasteelweide ook workshops, gastlessen en demonstraties voor alle doelgroepen.

Ook is er een permanente tentoonstelling van kunstwerken van de beeldhouwers en van plaatselijke (amateur)kunstenaars.

Ter omlijsting zijn er gedurende het hele kunstfestival op de woensdagavonden en in het weekend activiteiten en muzikale optredens van allerlei genres. Speciaal te vermelden zijn een Penaltybokaal event en een Discoavond. Het hele programma biedt zo veel vermaak op het gebied van kunst en cultuur.

De inwoners van Baarlo zijn nadrukkelijk betrokken bij de keuze van de kunstwerken, waardoor er aan de basis een breed draagvlak gecreëerd wordt voor de kunstwerken.

Graag tot ziens in Baarlo, natuurrijk Kastelen- en kunstdorp aan de Maas, voor een prettig verpozen en een ‘uit de kunst’ kunstbeleving, Steengoed en IJzersterk.

Het evenement is alle dagen gratis toegankelijk voor het publiek, ook voor rolstoelen.