Kunstsymposium

2e Kunstsymposium Baarlo in 2024.
In juni 2024 wordt het 2e Kunstsymposium gehouden. Een jaar later dan gepland omdat realisatie van het Historisch kunstwerk op hoek van Marktstraat en Maasstraat (waar de basis al is gelegd) meer tijd vergt en we het ook meer aandacht willen geven. De 6 kunstwerken zijn door spotjes mooi aangelicht. Zodat er meer uren van genoten kan worden.

Kunstsymposium Baarlo

Stichting Baarlo Leeft! organiseert van 8 t/m 29 juni een internationaal beeldhouwsymposium.

Na een succesvol pilotproject in 2018, nu een groter opgezet kunstfestival dat voor een breder publiek interessant en leerzaam zal zijn.
In het groene hart van Baarlo, in het kasteelpark aan de Baron van Erplaan, gaan 6 beeldhouwers en een staalkunstenaar in 3 weken tijd een kunstwerk scheppen voor de ogen van het publiek.
Een kunstkeuze commissie heeft uit een voorselectie van 11 kunstenaars er 7 geselecteerd, aan de hand van hun 3 ingezonden ontwerpen. De kunstcommissie heeft inmiddels van deze 3 inzendingen er per persoon al eentje weggestreept. De bevolking bepaalt welk ontwerp er gebeeldhouwd gaat worden. Dit ten behoeve van een breed draagvlak voor de kunstwerken.
De commissie gaat samen met de kunstenaars ook nog de locaties bepalen waar de beelden uiteindelijk geplaats worden. Er zijn 14 locaties aangemeld/genomineerd.

Met als doel om Kastelendorp Baarlo ook nadrukkelijk als Kunstdorp op de kaart te zetten. Daarmee de regio Peel en Maas (in Zuid-Oost Nederland, nabij Venlo), meer bekendheid te geven in binnen- en buitenland. Naast de alom bekende 8 “kunst knopen” uit staal van voormalig dorpsgenoot, beeldend kunstenaar Shinkichi Tajiri en de Baarlo Steengoed beelden uit 2018, krijgt Baarlo er nu 7 kunstwerken bij. 7 internationale kunstenaars gaan in juni een kunstwerk creëren in Baarlo. Ze zijn dagelijks te aanschouwen.

De kunstenaars zijn; Staalkunstenaar Juul Baltussen (Nederland); Esfandyyar Moradpour (Iran), Hiroyuki Asano (Japan), Renate Verbrugge (Nieuw-Zeeland), Valentino Giampaoli (Italië), Ton Kalle (Nederland) en Elena Sarasino (Italië). Hans Reijnders die het eerste Symposium mee vorm heeft gegeven is nu supervisor en zal zelf bezig zijn met het completeren van het monument; het verleden van Baarlo.

Doel van het beeldhouwsymposium is om beeldende kunst dichter bij het publiek te brengen en daarnaast kunst en cultuur onder de aandacht te brengen van een breed publiek, van oud tot vooral jong!
Buiten het feit dat de beeldhouwers gedurende deze drie weken aan het werk zijn, worden er op de kasteelweide, in of naast een aanwezige paviljoentent workshops en gastlessen georganiseerd voor alle doelgroepen. Basisschooljeugd, Middelbare scholieren, SGL en Daelzicht cliënten, Senioren en De Zonnebloem kunnen deelnemen aan allerlei workshops, zoals steen bewerken, Maaskeien beschilderen, mozaïek leggen en touw knopen. Ook is er een permanente tentoonstelling van kunstwerken van de beeldhouwers en van plaatselijke (amateur kunstenaars). Ter omlijsting zijn er tijdens het hele symposium op woensdagavonden en in het weekend muzikale optredens van allerlei genres.

Graag tot ziens in Baarlo, een natuurrijk Kastelen- en kunstdorp aan de Maas, voor een prettig verpozen en een ‘uit de kunst’ kunstbeleving.
Het evenement is gratis toegankelijk voor het publiek.

stichting Baarlo Leeft!
Contactgegevens: baarloleeft@baarlo.nl ; tel. 0653868750