Scholenproject ‘Vooruit naar het Verleden’

Om meer te ervaren over hun ‘roots’ is in combinatie met de realisatie van het Historisch kunstwerk ook een scholenproject van 6 weken ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 van de Baarlose basisschoolleerlingen van de Baarlose basisscholen De Diamant en De Omnibus. Met dank aan de medewerking van Historische Werkgroep De Borcht, stichting Cultuurpad en de basisscholen. De kinderen worden extra geïnspireerd door een tijdladder op de scholen.

Het eerste project is uitgevoerd in mei-juni 2022

Programma ‘Vooruit naar het verleden’, ziet er globaal als volgt uit.

1e weekverhalen uit de geschiedenis van Baarlo door Jan Wijnhoven en Ton van Daelen van Historische Werkgroep De Borcht en door leerkracht Jeannet van Heugten.

2e weekescaperoute door het dorp langs vele historische onderwerpen. De leerlingen van Omnibus en Diamant gaan op een vrijdagochtend tegelijkertijd op pad, langs veel historische locaties. Ze gaan meer zien en horen over de grafkelders, kasteel d’Erp, kerkhof, molens, hoogwatermonument, kastelen, en nog veel meer.

3e weekcreatieve week. De kinderen gaan zelf de slag met zacht gesteente bewerken. Hans Reijnders, de kunstenaar van het historisch monument, is erbij voor de nodige creatieve inspiratie en begeleiding.

4e week‘speeddate’ week. De kinderen gaan ‘daten’ met leden van de Historische Werkgroep en krijgen zo antwoord op vragen die ze in de afgelopen weken hebben verzameld (en vooraf hebben ingestuurd).

5e week:  de kinderen gaan, geïnspireerd door alle gehoorde, verzamelde en opgedane informatie, aan de slag met het maken van een eindproduct. Dit kan en mag van alles zijn, een maquette, een vlog of wat dan ook om iets van het geleerde van de afgelopen weken tot een concreet product uit te werken.

6e weekverdere uitwerking van het eindproduct en dan op vrijdag van deze laatste week  is de afsluiting van het project en opening van de tentoonstelling waarbij ’s ochtends de kinderen van beide scholen elkaars eindproducten gaan bekijken en ’s middags de tentoonstelling open is voor ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden.

Om de 3 jaar kan dit project herhaald worden voor de groepen 6-7-8.