Japanse duizendknoop

Update november 2023:

Na een 3e seizoen aanpak van Japanse duizendknoop is deze binnen de bebouwde kom van Baarlo grotendeels uit beeld verdwenen. Met name langs en achter Bongarthof (aan Maasstraat en langs de kwistbeek (in Vergelt) stonden enkele grote haarden. Maar ook langs de Napoleonsbaan, langs Berckterheidelaan, bij blokhut de Koeberg en in het bos erachter zijn haarden aangepakt en zo goed als bestreden. Voor de komende jaren is het nu een kwestie van controleren en bijhouden, want ieder wortelstokje onder de grond kan ook jaren later nog een plantje vormen.

Japanse duizendknoop

Mooie plant,….. of toch niet?!!

De Japanse duizendknoop lijkt zo op het eerste oog een mooie plant, maar schijn bedriegt. Het is een heel snel groeiende, diep wortelende plant, die moeilijk weer weg te krijgen is. Doordat hij zo snel groeit verdringt hij andere planten. Maar niet alleen dat. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn ook in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Ook in Baarlo hebben we deze lastpak!

Bij de verbetering van de Kwistbeek hebben Gemeente en Waterschap het gevaar van deze plant ook onderkend en de GroenGroep van Baarlo Leeft! gevraagd het voor haar aan te pakken. Een flinke klus, in ruim 60 manuren hebben we veel wortels uitgegraven en de laatste maand de restanten aangestipt.

En niet alleen langs de Kwistbeek maar ook op 7-8 andere locaties in Baarlo is de plant gesignaleerd en al zo goed mogelijk aangepakt. Zeker niet alles is weg, maar we hebben er vertrouwen in dat we het onder controle hebben en kunnen houden.

Wees gewaarschuwd en alert op dit onkruid! En laat ons weten via baarloleeft@baarlo.nl als je de plant ergens in Baarlo ziet opduiken! Zo zorgen we er samen voor dat Baarlo duizendknoop-vrij wordt.